Tuesday, November 27, 2012

Akhir tahun 2012

Sekali lagi menaip untuk pengakhiran tahun 2012. Sememangnya aku sangat sibuk dengan kerja2 sekolah dan juga bayi yang sudah 6 bulan bersama isteriku. Sekali lagi permohonan perpindahan untuk keluar dari tempat ini belum ditunaikan lagi. Aku rasa kecewa tetapi tugas tetap tugas. Tahun ni dah banyak kali dah aku menggunakan keretaku untuk ke kuching dan miri. Tahun depan azam baru anak pun baru juga berharap jalan lapok pun baru.

Jadual Gaji Tahun 2013 dah keluar dah...

New Born Baby

Another good day for me writing this blog again. This time i'm writing in english. Just trying a new world in writing blog. It's already 2012 and i'm still in loyang again for 5 years. But this year i've a new pupils in my family. My new born baby on 30 May 2012. She's my precious and my beloved daughter. I can't imagine that i've a new born baby in my life and my lovely wife. This year is very good year and i can't describe how in word that i'm very very happy with my lovely baby. It's a year of dragon and a'int any dragon but water dragon. But still i'm hopping for transfer from here to other school. Although it's fun teaching here but still family most priority. Can't imagine for another few years can't see my little princess growing without seeing her father. Hopefully this year i can transfer to another school. Here rural area doesn't enough facility rather than city like kuching, sibu and miri.

Sunday, December 25, 2011

2 pc with boardband using LAN

Mula2 aku ingat mmg xpat nak akses internet dengan LAN tapi senang jak settingnya samada komputer ya guna windows xp or windows 7. Tapi windows ya mesti pro mun x mmg xpat. setting dr windows xp pro mmg senang nak settingnya... tok beberapa bukti yg aku dah dapat akses internet guna 2 pc...

Saturday, December 10, 2011

Takwim dan Jadual Pembayaran Gaji 2012

Takwim 2012 bagi kawasan yang sewaktu dengannya.


Pembayaran Gaji Bulanan bagi Tahun 2012

Penghujungnya 2011

Tahun 2011 hampir berlalu. Walaupun banyak halangan dan cabaran yang dilalui, kita tidak akan dapat mengembalikan lagi hari2 yang sebelumnya. Pengganti Guru Besar sekolah aku orang melayu dan aku arap tahun hadapan pentadbiran akan lebih baik dari sebelumnya. Pelbagai perkara telah berlaku dalam tahun ini tapi aku tetap aku. Tahun ini pelbagai aktiviti dan peristiwa yang belum aku upload dalam blog aku ini.

Inilah jalan baru sampai ke Kampung Long Loyang...


permandangan dari atas bukit jalan baru
jalan kem fortune nanam sawit...

antara jurang kiri dan kanan...
Papan tanda Long loyang 7km jalan baru

Jalan yang mencabar dan merbahaya

Akulah guru pertama yang park keta kat kampung ni cikgu2 lain belum lagi jalannya berbukit bukau... n berbahaya...

Thursday, June 09, 2011

Pertengahan Tahun 2011

Sudah pertengahan tahun 2011. Hari demi hari tak terasa. Cabaran demi cabaran dihadapi. Cuti gawai aku hadapi dengan penuh tabah dan tenang. Bermacam-macam jak cabaran telah aku hadapi dan tempuhi setiap hari. Itulah semangat seorang guru yang tabah menghadapi pelbagai cabaran. Tahun ini Guru Besar SK Long Loyang belum ada penggantinya. Hari demi hari guru-guru SK Long Loyang menunggu ketibaan Guru Besar tapi masih jua belum ada penggantinya. Harapan aku supaya Guru Besar SK Long Loyang ada penggantinya supaya pentadbiran sekolah tak berserabut dan bermasalah.


Pergi ke Brunei bersama member
Pergi ke Brunei bersama member
Gerai-gerai yang akan bukak di Pasir Pandak
Pemandangan di Pasir Pandak


Eksiden pada 6/6 apabila sebuah motosikal melawan arah melanggar keta aku huhuhu sedey sbb scratch teruk....

Tuesday, March 01, 2011

Tahun Baru keta Baru

Keta yang aku beli jenis Ford Ranger reganya bolehlah tahan mampu juak aku miliki iaitu RM74,000.00. Bayar bulan dlm rm860.00 n bayar palak rm2000. Keta lama aku kembara ya di beli dgn rega rm24,000 utang aku ngn ambank rm32,000. Paksalah aku bayar rm8,000 ngn bank. Rugi mmg rugi tapi apa boleh buat kembara aku ya dah mencapai tahap rosak yg teruk. Tapi aku arap keta aku yg baru tok tahan n xda masalah...
Baru kuar dr kede

baru lepas lalu jalan loyang
baru sampe d miri

lekak cuci di miri
banjir paling teruk tahun 2011

Selamat tinggal 2010 dan Selamat Datang 2011

Tahun 2010 sudah berlalu dan sekarang tahun 2011 menjelma. Tahun ini aku mempunyai azam baru dengan kereta baru. walaupun banyak halangan semasa tahun 2010 tapi sumanya sudah dilepasi. Perkara yang lepas jangan diingatkan tapi pengajaran yang lepas kita ingat-ingatkan. Tahun ini GB n 2 org staf sudah pindah. GBku pindah d SK Long Lelang manakala yg dua lagi pindah kat Long Makabar n Rumah Gudang. Sekarang zaman pentadbiran sudah berubah kerana tiada GB yang ingin datang menjadi GB di SK Long Loyang. Permulaan tahun ini agak sukar kerana pelbagai halangan dan rintangan datang. Namun begitu, tahun baru ini aku menggunakan kereta baru

Monday, November 29, 2010

Tahun 2010 hampir berlalu, kesibukkan bekerja menyebabkan aku lupa akan blogku nie... bermacam2 berlaku pada tahun ini. Tapi aku berharap tahun hadapan lebih baik dr thn ini.
Aku pun peliklah nemiakkinek tok bila molah poster mesti ada punk lah... apalah... sedangkan sek tok kat ulu ada juak pengaruh benda2 tok hmmm mesti pengaruh dr tv....
Hasil tangan nemiak dgn ajaran yg baik akhirnya ada juak hasilnya tok...
Nasib banjir tok x sampe sekolah mcm dolok teruk ehhss berangkat kerusi, meja... p jalan ke sekolah pulak yg banjir tinggi pinggang

Penat ehhsss tarit keta member aku tok... memula aku yg sangkut lepas ya member aku tok pulak... nasib aku dpt lepas sbb kembara aku ringan...

Jadual Pembayaran Gaji 2011

Jadual Pembayaran Gaji 2011
Photobucket

Wednesday, December 30, 2009

Selamat tinggal 2009

satu hari lagi tahun 2009 akan berakhir pelbagai rintangan dan dugaan telah aku lalui itulah kehidupan... tahun ini merupakan tahun yg banyak rintangan kepadaku kesibukkan dan juga masalah sering aku hadapi.... tapi akhirnya zaman bujangku sudah ku akhiri pada tahun ini iaitu 01.062009.

Sekarang aku tinggal d brunei bersama isteri yg tercinta di negara luar selalunya org akan cakap overseas tetapi aku nie overland terbalik plak... tapi apapun sudah 6 bulan aku tinggal di brunei walaupun matawangnya agak tinggi tetapi aku dapat menghadapi dengan tenang dan aku akan cuba menyesuaikan diri dengan keadaan di sini. Kereta aku sekarang dah teruk dah pada tahun ini mungkin akan ditukar bila aku ada rezeki nanti. Pelbagai perubahan sudah aku buat pada keta aku tahun ini dengan menambah sportlight jenama hella dan juga general avohaul fuh mmg mahal sportlight aku pasang rm350 then general avohaul rm2500 lepas nie apa lagi yg rosaknya mcm2 jer tak tahan lagi aku kena baiki kereta nie mcm2 jer masalah aku berharap sekiranya dapat menukar kembara nie dengan hilux itu jer satu2 penyelesaiannya... harga hilux sekarang rm90k mmg mahal lengkap dengan aksesori lepas tu kena beli tayar offroad 4 tayar rm1600 fuh mmg byk nak dibeli then tambah sport light lagi rm400 suma mayb dlm rm2k terpaksa gak aku kumpul supaya aku dapat pasang sumanya pada keta baru tu nanti then bayar tol kat brunei$5 kalo kembara cuma $3 jer lepas tu tol kat miri rm10 fuh kalo convert $1 = RM2.46 bayangkan berapa dah aku kena spend mmg byk duit kena spend aduh... belanja lagi... mmg byk belanja tapi tahun depan aku akan cuba berjimat cermat supaya aku tak belanja byk sgt nie... harap azam tahun depan untuk kereta baruku berjaya....



semasa aku balik ke kuching pada 11 hingga 13 ari tu untuk menghadiri majlis perkahwinan kawan biniku...
inilah gambar dewan undangan negeri sarawak yang baru ditepi sungai sarawak mmg indah dan besar...

pemandangan d jalan sawit d tempat aku bekerja inilah perjalanan yang kurang menyenangkan boleh muntah pun ader...
bukit di long jegan batu yg besar besar belaka yg menyebabkan kereta kembaraku rosak teruk terutama sekali absober dia...
ini semasa aku berhenti di simpang untuk ke sekolahku mmg besar giler lori balak tu kalo silap hari bulan jatuh tu mmg hancus.... dikatakan sebuah lori balak yg membawa balak ini dapat membuat sebuah rumah banglo

kenangan semasa menyampaikan sijil berhenti sekolah kepada semua anak2 muridku iaitu darjah 6 walaupun cuma 2 org jer yg dapat 4A1B tapi tahun nie menaik 0.5% jer...

inilah suasana semasa bebudak makan di dewan makan sk long loyang bersama PPM yang banyak membantu pihak warden...
suasana bebudak pra sekolah makan di bawah sebab tak cukup tempat untuk mereka duduk inilah suasana di pedalaman yang serba kekurangan yang hingga kini masih kekurangan kemudahan yang diperlukan dari segi prasarana, fizikal dan gedung ilmu.